Golfin historia ja kehitys

Historiaa

Nykykäsityksen mukaan golfin juuret ovat kehittyneet Alankomaissa 1400-1500-luvun vaihteessa. Alankomaista kolven-niminen pelimuoto siirtyi Skotlantiin ja kehittyi nykymuotoonsa. Skotlantilainen golfkenttä Musselburg links on mahdollisesti maailman vanhin golfkenttä, ja siellä on pelattu aina 1670-luvulta alkaen. Vuonna 1744 on perustettu ensimmäinen golfseura, Edinburghissa. Peli on levinnyt Skotlannin kautta Englantiin ja sieltä eteenpäin vaihto-opiskelijoiden mukana muihin maihin. Yhdysvalloissa pelin suosio alkoi 1870-luvulla.

Ensimmäinen naisten oma golfliitto perustettiin vuonna 1893 Britanniassa, ja Yhdysvallat saivat ensimmäisen naisten ammattilaisjärjestön vuonna 1944.

Mukaan kesäolympialaisiin golf oettiin 1900 ja 1904, mutta piti pitkän tauon ja palasi ohjelmistoon vuonna 2016, seuraavan kerran golf on mukana kesäolympialaisissa 2020.

Golfin alkuaikoina mailat ja pallot oli tehty puusta, metallisiin mailoihin siirryttiin 1980-luvulla. 1900-luvulla golfpalloja alettiin valmistaa kumista.

Vaatteet

Golfin pelaajat nähdään usein pukeutuneena pikeepaitaan tai poolipaitaan, sekä suoriin housuihin, naisilla nähdään usein lyhyt hame. Kengissä tulee olla pitoa, piikit ovat sallittuja, mutta rata ei saa vaurioitua. Otteen parantamiseksi pelaajalla voi olla hansa kädessää. Oikeakätisellä hanska on vasemmassa kädessä ja vasenkätisellä oikeassa. Golfin säännöissä ei varsinaisesti ole pykälää joka koskisi pukeutumista, mutta golfklubeilla taas saattaa olla hyvinkin tiukat säännöt.

Etiketti ja säännöt

Etiketti on tärkeässä roolissa golfkentällä. Golfin sääntökirjassa jo ensimmäisellä sivulla puhutaan etiketistä. Kyse on yhtälailla perinteestä että turvallisuudesta, sillä säännöissä neuvotaan pejaalaa huomioimaan muita pelaajia, pelaamaan omaa peliä vitkuttelematta, olemaan varovainen lyödessään sekä omien jälkien siivoamisen tärkeyttä painotetaan.

Jo vuodesta 1774 on ollut olemassa golfin muodolliset säännöt. Vuodesta 1890 asti toiminut sääntöelin yhdessä sääntötoimikunnan kanssa huolehtivat, että maailmanlaajuisia sääntöjä ja standardeja noudatetaan.

Golfin säännöt saattavat tuntua monimutkaisilta, sillä säännöissä määritellään tarkkaan kuinka kussakin tilanteessa toimitaan, esimerkiksi kuinka pelaajan tulee toimia ja saa toimia pallon joutuessa vaikeaan paikkaan.

Ympäristövaikutukset

Golfkentät ovat laajoja ruohikkoalueita, jotka vaativat paljon kasteluvettä. Kuivan kesän aikana saattaa johtaa veden puutteeseen ja pohjavesialuella vaikuttaa veden suolapitoisuuteen. Toisinaan esimekiksi tropiikissa kentillä käytetään lannoitteita sekä torjunta-aineita, jotka suurissa määrin vahingoittavat luntoa. Golfpallot sisältävät sinkkiä, ja luontoon päätyneiden golfpallojen hajoaminen kestää 100 vuodesta jopa 1000 vuoteen. Hajoamisen aikana palloissa ollut myrkyllinen sinkki valuu luontoon. Vedessä olevien pallojen hajotessa sinkki sitoutuu sedimenttiin ja sitä kautta kasveihin ja vedessä eläviin eläimiin. Esimerkiksi Skotlannissa on paljastunut ympäristöskandaali kun Loch ness -järven pohjasta on löytynyt satoja tuhansia goflpalloja, jotka peittivät koko järvenpohjan.

Menestyneimmät pelaajat

Historian suurimpiin golfpelaajiin lukeutuvat Jack Nicklaus, Tiger Woods ja Arnold Palmer. Major-turnausvoittojen ennätystä (18 kpl) pitää itsellään Jack Nicklaus. Pga Tour -voittoja on eniten Sam Sneadilla.

Huhtikuussa vuonna 1986 perustettiin virallinen golfin rankinglista official worldgolf ranking. Pisimpään listan ykkösenä maaliskuussa 2016 tilastoitu oli Tiger Woods, jopa huimat 683 viikkoa kärjessä. Aikajärjestyksessä listan rankingykkösiä ovat olleet 1. Bernhart Langer 2. Severiano Ballesteros 3. Greg Norman 4. Nick Faldo 5. Ian Woosnam 6. Fred Couples 7. Nick Price 8. Tom Lehman 9. Ernie Els 10. David Duval 11. Vijay Singh 12. Tiger Woods 13. Lee Westwood 14. Martn Kaymer 15. Luke Donald 16. Rory Mcllroy 17. Adam Scott 18. Jordan Spieth 19. Jason Day

Patty Berg pitää tilillään eniten major voittoja, vuosina 1937-1958 niitä kertyi 15 kpl. Nykymuotoinen naisten rankinglista on perustettu 2006. Vuoteen 2006 pisinmpään käkisijalla on viihtynyt Lorena Ochoa, kaiken kaikkiaan 158 viikkoa.

Golf Suomessa

Vuonna 1932 perustettiin ensimmäinen golfseura, nimeltään Helsingin golfklubi. Golfliitto taas on perustettu vuonna 1957. Talin golfkenttä Helsingissä on ensimmäinen 18 reikäinen kenttä, Kenttä laajenettiin vuoden 1952 kesäolympialaisia varten. 1980-luvulla golf kasvatti suosiotaan ja Suomeen rakennettiin kymmeniä golfkenttiä. Vuoteen 2016 mennessä golfliitossa oli 131 seuraa jäsenenä. Seuroilla on noin 150 kenttää, pohjoisin sijaitsee Kittilässä. Rekisteröityneitä harrastajia on yli 145 000. European tourilla pelaa joka vuosi useampi Suomalainen.