Opi puhumaan “golfia”

Osaksi golfin pelaamista kuuluu golfissa käytetty sanasto, jotta ymmärrät mitä kentällä puhutaan tässä sanastoa.

Golfkenttä

Laaja ruohikkoalue, joka on suunniteltu golfin peluuseen. Maailmassa on noin 35 000 golfkenttää, joista Suomessa sijaitsee noin 150 ja Yhdysvalloissa lähes puolet.

Par

Golf pelin jokaiselle 18 reiälle on määritelty sen vaikeuden ja pituuden mukaan ihannelyöntimäärä eli par. Usein par on kolme tai viisi lyöntiä per reikä. Myös muutama harvinainen poikkeus maailmalla on, jossa par on jopa kuusi tai seitsemän lyöntiä.

Tiiauspaikka

Paikka, josta avauslyönti tapahtuu ja pallo asetetaan tiin päälle. Jokaisella reiällä on neljä tiiauspaikkaa, jokaisesta paikasta on eripituinen matka reikään.

Väylä

Jokaiselle reiälle kulkee väylä, jossa ruoho on leikattu lyhyemmäksi kuin muualla, jolloin pallon lyöminen on helpompaa. Muulla osalla viheriöllä ruoho on hieman pidempää.

Raffi

Karheikko toiselta nimeltä raffi on väylän ympärillä kulkeva pidempi ruohoalue. Raffilla pelataan

peliä normaalisti.

Bunkkeri

Hiekkaeste, väylien varsille sekä viheriön ympärille sijoitetaan usein bunkkereita joiden tarkoitus on tuoda peliin haastetta. Väylän reunoilla sijaitsevat väyläbunkkerit tuovat haastetta avauslyöhteihin sekä jatkolynteihin. Griinibunkkerit sijaitsevat viheriöllä ja haastavat lähestymislyöntejä sekä lähipeliä. Hiekkaesteissä peliä jatketaan normaaliin tapaan, mutta ennen lyöntiä maila ei saa osua hiekkaan.

Griini

Viheriö, kentänosa jossa ruoho on leikattu kaikkein lyhyimmäksi, siellä sijaitsee tavoiteltu reikä jonka halkaisija on 10,8cm. Jotta pelaajat näkevät reiän sijainnin jo kauempaa, siinä on pystyssä lippu joka nostetaan pois kun kaikki pallot ovat griinillä. Viheriöllä käytetään ainoastaa puttauslyöntejä puttausmailalle eli putterilla.

Ammattimaiseen Golfiin kuuluu erilaisia lyöntejä. Alkeiskurssilla oppii hyvin peruslyönnit, mutta pelikokemus lisää lyöntivalikoimaa. Hyvä ja harjaantunut pelaaja osaa muuttaa lyöntejään tarpeen mukaan. Hän osaa säätää lyönnin korkeutta, pallon lentopituutta, sekä kaartolinjaa joko vasemmalle tai oikealle.

Avauslyönti

Ryhmänä pelatessa avauslynnit lyödään vuorotellen, järjestyksen määrää usein edellisen reiän tulos tai kaikkien reikien yhteistulos. Tuloksesta riippumatta kauimmaiselta tiiltä lyödään ensimmäisenä. Avauslyönnin voi ja sa lyödä millä mailalla tahansa. Yleensä pyritään lyömään mahdollisimman kauas ja tähän paras maila on draiver. Draiverilla tehtyä avauslyöntiä kutsutaan mailan nimen mukaisesti draiviksi.

Reillä joilla tavoitelyntimäärä, eli par on 3, pallo pyritään saamaan avauslyönnillä mahdollisimman lähelle reikää. Tällöin valitaan maila juuri sen mukaan kuinka pitkän matkan päähän pallo halutaan lyödä.

Pitkä lyönti

Täydellä svingillä lyöty pitkä lyönti lyödään vapaavalintaisella mailalla. Pelaajasta ja mailasta riippuu lyönnin pituus joka vaihtelee 80 metrin ja 300 metrin välillä.

Pitchi

Viheriölle lyöty lahestymislyönti, jonka pituus on noin 20-80 metriä. Täydellinen pitchi on korkea ja lentokaaren, alastulokulman sekä voimakkaan alakierteen vuoksi pysähtyy nopeasti viheriölle laskeuduttuaan.

Chippi

Pitchiin verrattuna matalampi lyönti joka jatkaa vierimistä maahan tullessaan. Lyöntiä käytetään yleensä, kun ollaan jo viheriön tuntumassa. Chipin tarkoitus on nostaa ja pudottaa pallo viheriölle ja pallon olisi tarkoitus rullata lähelle reikää tai jopa reikään asti.

Putti

Viheriölla tehty lyönti nimikko mailalla, eli putterilla. Putatessa pallo vain vierii maata pitkin eikä nouse ilmaan niin kuin muissa lyönneissä.

Muuta tietoutta

Birdie

Ihannelyöntituloksen eli parin alittaminen yhdellä lyönnillä. Birdiellä on oma lempinimensä golfareiden keskuudessa “birkku”.

Bogi

Ihannelyntituloksen ylittäminen yhdellä lyönnillä.

Caddiemaster

Jokaisella golfclubilla on käytännön asioista, lähtöajoista sekä muusta huolehtiva henkilö ja hän on caddiemaster.

Fore

Kansainvälinen varoitushuuto. Jos pallo syystä tai toisesta lähtee väärään suuntaan ja on vaarassa satuttaa sivullisia tulee huutaa Fore, jotta muut osaavat varoa.

Green fee

Kierrosmaksu tai pelimaksu. Maksu vaihtelee ajankohdan ja golfkentän mukaan.

Great day

Hyvä sää, aina on hyvä sää pelata golfia, jos et vielä omista omaa driveriä tai putteria, ei hätää golfkentiltä on mahdollista vuokrata välineet. Nyt kun sinulla on golf-sanastokin hallussa ei ole enään mitään tekosyytä golfharrastuksen aloittamisen siirtämiseen.