Terveyshyötyjä golfia pelaten

Puhuttaessa terveyttä edistävästä urheilulajista, useinkaan ensimmäisenä ei tule mieleen golf. Mutta toisin kuin yleinen mielikuva on, golfilla on paljon hyviä terveysvaikutuksia niin mielelle kuin kehollekin. Golfin pelaaminen kannattaa ja alla on kahdeksan kohdan listaus tutkituista terveyshyödyistä.

1.Painonhallintaa ja kunnon ylläpitoa

Golf sisältää 18 reikää ja pitkiä kävelymatkoja, kierroksen aikana kävelee huomaamatta jopa 10 kilometriä ja kuluttaa 1400 kaloria keskimääräisesti. Kärryn kanssa kuljettuna 18 reikää kuluttaa noin 1200 kaloria, kulutuksen voi lähes tuplata kantamalla bägiä. 10 000 askeleen päiväkohtainen suositus ylittyy reilusti 18 reiän pelissä. Painonhallinnan ylläpitoa ajatellen 18 reiän golf-peli kolmesti viikossa riittää mainiosti.

2. Stressin lievitystä

Stressinlievittäjänä golf toimii loistavasti. Huolet unohtuvat ja lievittyvät nopeasti, tavatessa ystäviä ja ollessa raikkaassa ulkoilmassa. Golf-kierros parantaa mielialaa vapauttamalla

endorfiineja aivoihin ja tuottaen mielihyvää. Liiallisella stressillä on negatiivisia vaikutuksia niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Luonnolla on aina ollut rentouttava vaikutus ja siihen lisättynä vielä golf, on psyykkisen ja fyysisen terveyden hyvinvointi taattu arjen keskellä.

3. Parantaa muistia

Iän myötä aivojen ja mielen vireystaso saattaa heikentyä, mutta aivojen verenkiertoa sekä hermosolujen viejähaarakkeita voidaan stimuloida ja vahvistaa golfin avulla. Aivojen vahvistaminen taas ehkäisee esimerkiksi dementian syntyä sekä muita muistisairauksia. Lisäksi mielen vireyttä golfkentällä pitää yllä jatkuva keskittyminen ja pohtiminen kun pelaajan täytyy suunnitella lyöntejään ja mailavaihtoehtoja sekä etäisyyksien arviointia.

4. Pidentää elinikää

Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan säännöllisesti golfia pelaavien odotettu elinikä lisääntyy jopa viidellä vuodella. Jos haluat elää pidempään niin jo 2-3 kierrosta golf-peliä viikossa auttaa tähän. Mikä parasta: lisää elinvuosia, lisää aikaa rahan tienaamiseen ja tuhlaamiseen.

5. Vahvistaa luustoa

Vahva luusto on kaiken a ja o, siksi golf kannatta, sillä se on hyväksi luustolle. Ikääntyminen vaikuttaa osteoporoosin kehittymiseen, mutta golf on loistava laji myös ikääntyville ihmisille. Säännöllinen urheilu, eli esimerkiksi golf, hidastaa rappeutumista. Lisäksi golfissa saatu liikunta voimistaa lihaksia, joilla taas on vaikutusta kehoon kokonaisvaltaisesti. Lihaksien tarkoitus on tukea esimerkiksi selkärankaa ja näin vältetään iän myötä kumaraan painuminen. Luustolle tarpeellista D-vitamiinia saadaan auringosta ja golfkentällä saat yleensä väistämättä aurinkoa.

6. Unen laatu paranee

On tutkittu että säännöllinen liikunta parantaa unen laatua. Vähintään kolme kertaa viikossa liikuntaa harrastavat ihmiset nukkuvat sikeämmin, levollisemmin ja unen saantikin nopeutuu. Liikaa ei voi korostaa golfista saatua hyötyä, sillä ulkoilman sanotaan myös parantavan unen laatua, joten golfissa saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla, liikunta ja ulkoilma.

7. Sydän ja keuhkot kiittää

Sydämen luonnollinen vahvistaminen tapahtuu fyysisen aktiviteetin kanssa, golfin peluu vapauttaa kehoon adrenaliinia, joka lisää verenkiertoa sydämessä ja koko kehossa. Liikunta yhdessä raittiin ulkoilman kanssa on keuhkoille ja sydämelle mahtavaa treeniä. Verenpaineen saa laskemaan jopa 7 pykälää pelkästään 30 minuutin päivittäisellä liikunnalla. Terveyshyötylistaa kasvattaa vielä kolesterolin lasku, joka auttaa pienentämään riskiä sydänsairauksiin ja verisuonitauteihin.

8. Minimaalinen loukkaantumisriski

Golf sopii jokaiselle ikään ja kuntoon katsomatta, golf on liikuntaa matalla sykkeellä jota saa tuunattua oman kunnon mukaan, joko kantamalla bägiä tai ottamalla vetokärryn. Golf ei sisällä fyysistä kontaktia toisten pelaajien kanssa, joten verrattuna joihinkin muihin lajeihin loukkaantumisriski on lähes olematon.

Golf on siis kaikinpuolin mainio liikuntamuoto, jolla on paljon hyviä terveysvaikutuksia. Ainoa huono puoli on se, että Suomen ilmastossa golfin peluu rajoittuu kesäaikaan joka on varsin lyhyt, noin 5-6 kuukautta. Mutta onneksi monella on mahdollisuuksia lähteä etelän maihin jatkamaan mahtavaa harrastustaan ja ylläpitämään kuntoaan. Ne joille ulkomaille lähtö golfia pelaamaan ei ole mahdollista, tulee miettiä itselleen talvikaudeksi jokin toinen liikuntamuoto. Vaikkakin tänäpäivänä on pelihalleja joissa pääsee pelaamaan golfia läpi vuoden tai ainakin harjoittelemaan svingejä. Tosin silloin jää moni golfin hyvistä puolista saamatta, mutta parempi sekin kuin ei mitään. Onpahan taas mitä odottaa seuraavaan kesään.